Noels sammanfattning och reflektion från Urnordiska till Fornsvenska
Hej igen
Idag fick vi uppleva föreläsning i skolan om urnordiska till det fornnordiska språket och vi fick se hur det har utvecklas från 150-1526 talet. Jag kommer att ge en övergripande sammanfattning över det vi lärde oss samt att gå igenom några begrep. Låt oss börja
I denna föreläsning fick vi lära oss om språket utveckling mellan Urnordiska till Fornnordiska tiden (150-1526 talet). Föreläsningen börjar i kronologisk ordning.
Urnordiska till början av Fornnordiska (150-800 talet):
Urnordiskan (150-800 talet) har en enorm brist på källor vilket innebära att vi inte vet så mycket om språket under den perioden. Men mellan 500 till 800 talet kom Fornnordiskan in och gör att vi kan börja undersöka deras språkhistoria. Men Futharken (runalfabetet och Sveriges första alfabet) hade innan 24 st symboler men under 700-taler reducerades antalet symboler till bara 16 st. Det fanns tre olika sätta att skriva runorna: Normalrunor, Kortkvistrunor och Hälsingerunor. Namnet ”Futharken” kommer ifrån dom första symbolerna i alfabetet som bildar samma namn. Dock använde inte detta skriftspråket så mycket mest i minnesverk, skyltar och gravstenar eftersom det var så dyrt och tidskrävande.
Runsvenskan (800-1225 talet):
Under 900-talet började kristnandet hända i Sverige och latinet blev introducerat med deras nya alfabet. Kyrkan började växa och hade mer inflytande på kulturen. Runsvenskas språkperiod avslutades år 1225-talet med Västgöralagen vilket var lagar som hade skrivits med Latina bokstäver.
Klassisk fornsvenska (1225-1375 talet)
Här händer det mycket för utvecklingen, nya jordbruksmetoder, ökad befolkning, kyrkan sprids, kungamakten växer, handel växer, mer resande, allt detta påverkar språket med nya ord och nya typer av ljud i olika delar av Sverige. Grammatiken börjar faktisk likna något så att språkhistoriker kan kommentera på det vilket dom inte kunnat göra förens nu. Kasus var fyra olika sätt att böja ord som utvecklades under denna tid och grupper heter: nominativ, ackusativ, genitiv och dativ form. Samt så blev ord indelade i maskulina och feminina ord. Det talande språket låter lite som dagens norska i hur dom gamla bokstäverna uttalas.
Yngre fornsvenska (1375-1526 talet)
Den yngre fornsvenska börjar med Magnus Ericson och avlutade med Gustav Vasa. Något annat som utvecklade var ”kanslispråk” vilket gjorde att man kunde skriva formellt under juridiska och handels situationer, språket fick även mycket influens av detta sätt att skriva. Under denna tid så var kyrkan som starkast vilket var en stor anledning av digerdöden, där 1/3 av Europa befolkning dog ut. Detta gjorde att folk började söka efter någon form av skydd vilket kyrkan gärna gav ut. Till slut under denna period blev bibeln översatt till svenska. Det var första gången det svenska folket fick en mall på hur man skulle strukturera och skriva ord. En annan sak som hände var att Kalmarunionen startade vilket gjorde att Danskan hittade sig in i vårat språk. En annan stor förändring som hände under denna språkperiod var att två kasus grupperna försvann samt den feminina och maskulina ord indelningarma. Dom två som återstår var kasus, genitiv och normativ. Eftersom Tyskland och Sverige var väldigt när under denna tid så lånade det svenskaspråket många ord, talande dialekten lät väldigt mycket som tyska språket under denna tid.
Reflektion
Mellan dom här tiderna har man verkligen sätt hur språket har utvecklats till något som man kan använda. Innan 500 talet kunde man inte ens kommenter på språket eftersom ingen kunde skriva, vilket betyder att språkhisoriker ej kunde få en form av hur språket var på den tiden. Men efter 500 talet kom Futharken vilket är hela grunden för det svenska skrift språket, som efter kyrkan växt blev utbytt av det latina alfabetet men spåren av runorna finns kvar idag. Hur språkregler kan göra att ett helt land får chansen att skriva, prata och förstå varandra. Att ett språk kunnat få så mycket inspiration från alla håll och kanter, från helt andra länder, till religion eller bara andra utvecklingar som hände just då. Hur en så hemsk grej som diger döden faktiskt hjälpte språket gå framåt tyckte jag också var intressant. Där männikor söker skydd från kyrkan och när dem gör det får det en bredare språket bild.
Vi får se hur mycket språket utveklar mer i framtida föreläsningen.
Detta var allt jag fick lära mig och en snabb sammanfattning om föreläsningen. Vi syns nästa vecka med mer språk historia.
// Noel R