Noel R Äldre Och Yngre Nysvenskan

 

Hej alla igen, idag kommer vi att prata om Äldre Nysvenskan och se hur språket utvecklades under denna tid. Vi ska försöka få en överblick av det svenska språkets historia så låt oss börja.

Äldre nysvenska (1526-1732)

 Under denna tid kan man säg att svenska verkligen tog form. När Gustav Vasa översatte bibeln  (1526-1540) och lämnade den katolska kyrkan bakom sig så att det svenska folket kunde vara delaktiga i deras egna språk och i den deras ny typ av kristendomen: den protestantisk kyrka. Vanligt folk började kunna läsa och skriva med hjälp av kyrkan vilket var en väldigt stor grej när det kommer till språkets utveckling. Så kyrkan hade väldigt stor inverkan på språket men kyrkan på denna tid var folk enda källa till nyheter och fakta. Vilket betyder att mycket blev censurerat och kanske inte nämnt till det svenska folket. Men det fanns förfarande författare som George Stiernhielm som var en stor inverkan på språket, eftersom han ar en av dom första författarna som skrev långa svensk texter, i formen av en krönikor. Vilket under den tiden var väldigt innovativt.

Nya ord tillkom även mycket under denna tid, krig gav tillexempel ord som ”marsch”  och ”soldat”. Franskan började även under denna tid att smyga sig in i den svenska kulturen vilket in sin tur gjorde att franska språket kom in i det svenska språket. Ord som ”Parfym” och ”Garderob” kom från franskan och stannade i svenskan, även idag används dem orden.

Saker som blev fastställda i det svenska språket med hjälp av bibeln:

Å,Ä,Ö kom till

Man använde sig av CK ej KK

Man ville ej att språket skulle låta som danska så ”a” istället för ”e”

Norm i 400 år

Yngre nysvenskan (1732-1906)

Sveriges version av en nyhetstidning kom till, den kallades ”then swänska argus” som gavs ut en gång i veckan. Språket var ganska enkelt eftersom tidningen var till för folket. Nu kunde det svenska folket få en nyhets källa med mindre censur än vad kyrkan hade. År 1734 kom ”Sweriges Rikes Lag” som var en lag bok som även kom med struktur inom stavning. Mer inflytning från franskan och även tyskan med mer låneord. Sveriges kultur var väldigt stor under denna tid med konstnärer, författare och kändisar från andra länder som ville ta del i Sveriges kultur.

År 1786 skrevs den Svenska akademien av Gustav den tredje, det var den första svenska ordboken som var till för att hålla koll på språkets utveckling. Denna ord bok uppdaterades varje år för att lägga in nya ord eller ta bort oanvända ord. Detta var enormt för det svenska språket, där förförsta gången hade folk en väldigt klar uppfattning på hur ord skulle stavas samt vilka ord som fanns i det svenska språket. Vanligt folk kunde börja skriva utan problem vilket innebar att språkets utveckling gick i en rasande fart.

En stor figur inom språkkulturen var Selma Lagerlöf och Agust Strindberg. Selma gjorde om massor av pluralverb till det vi använde idag, ”de kommo” blev till ”de Kom”, ”vi gingo” blev till ”vi gick” och så vidare. Detta gjorde Sveriges språk lite finare och lättare att använda. Agust gjorde själv mycket för det svenska språket med sina pjäser och texter. Det som gjorde han så speciell var att han använde sig av alla språk omkring honom när han skev sina texter. Han skev även i väldigt långa meningar vilket gjorde att man läste hans texter mycket snabbare.

Reflektion

Mellan äldre och yngre nysvenskan så har det hänt mycket inom språkhistorien. Jag skulle säga att under äldre nysvenskan så handlade det mycket om att hitta en bas och sen jobba med språket utifrån det. Sen i den yngre nysvenskan så handlande det om att finslipa på språket och sedan sätta regler som alla kunde följa för att göra sig förstådda. Den yngre nysvenskan handlade även om att sprida språket till folket med hjälp av tidningar, Svenska Akademien och alla nya författare. En bieffekt av detta var att det svenska folket började allt skriva mer och språket utvecklades mer utifrån det. Så efter dom här tiderna har språket utvecklas något enormt, det börjar bli så utvecklat att jag kan börja förstå vad dom skriver. Vilket jag inte kunnat sagt innan 

 

Tack igen för den här veckan och hoppas att ni läser nästa veckas sammanfattning och reflektion. Tack för mig

 

//Noel R  

Vecka 5 (Äldre Och yngre nysvenskan) | |
Upp