22 Januari Blogginlägg Marcus

Hej bloggen, ledsen att jag är sen att lägga ut min version. Jag trodde att den hade publicerats, men allt hade fursvunnit och jag hade inget ukast eller liknande, så här kommer en backup som jag hade liggande. Tyvärr sakans vissa delar.

Gårdagens föreläsning handlade om tiden där det gick från Urnordiska till Fornsvenska. Samt om språkets utveckling under den tiden mellan åren 150 och 800 talet talades det Urnordiska. Det var ett språk som använde runalfabetet Futharken. Mellan åren 150 och 700 så användes den äldre futharken med sina 24 tecken. Men sedan år 700 så kom den nya futharken som bara hade 16 tecken.

Efter det kom Runsvenskan. I början så användes den nya futharken för skrift och liknande man använde trä för att rista meddelanden eller information, men man använde sten för att skriva ner sådant som man ville bevara. Men sedan under 900 talet så började Sverige att bli kristna. Då kom det ett nytt latinskt alfabet och språk. Utbildning skedde då igenom kyrkan vilket betydde att allt eftersom så började det bildas ett nytt skriftspråk med det latinska alfabetet. År 1225 så kom den första lagen på det nya svenska skriftspråket med latinska bokstäver och då säger man att den perioden har tagit slut.

Efter den runsvenska perioden kommer den klassiska och den yngre fornsvenska. Denna period pågick mellan åren 1225 och 1526. Den klassiska fornsvenskan pågick mellan åren 1225 och 1375. Sedan 1375 och 1526 så var den yngre fornsvenskan.

Här under kan ni se några olika förklaringar till några olika ord.

Futhark är namnet på runalfabetet. Det finns både den äldre och den yngre futharken. Den äldre futharken innehöll 24 stycken tecken medan den yngre futharken innehöll bara 16 stycken tecken. Vid år 700 e.Kr. så gick det från den futharken med 24 tecken till den med 16 tecken. Namnet Futharken kommer från att de sex först runorna som då bildar namnet futharken.

 

Kanslispråk är ett språk som fick mycket influenser utifrån från andra språk där bland annat tyskan. Detta språk användes framför allt mycket i officiella händelser i byråkratiska situationer och av kungamakt, men även vid handel.

 // Marcus 

Vecka 4 (Urnordiska till Fornsvenska) | |
Upp